Egészség

Az egészség mindennek az alapfeltétele, szinte mindannyiunkat ért már rossz tapasztalat orvosi rendelőben, kórházban. Olykor súlyos hiányosságokkal, hanyagsággal szembesülhetünk, kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat, nem tudjuk hová forduljunk problémánkkal. A törődés, a tájékozottság, a megnyugtatás sokkal többet ér mint bármilyen gyógyszer. Éppen ezért, negyedik tevékenységi körünkként szeretnénk ezentúl az egészségüggyel is foglalkozni. Szeretnénk, ha az egészségügy különböző területeiről (cukorbetegség, allergia, mozgáskorlátozottság, stb.) csatlakoznának hozzánk tapasztalt érintettek, esetleg orvosok, akik szívesen segítenének hasonló cipőben járó kerületi embertársaiknak, legyen az akár csak egy jó tanács, tájékoztatás.
Az első egészségügyi terület, amiben tapasztalt, érintett segítőre találtunk: táplálékallergia és táplálékintolerancia.

"Kiemelt figyelmet szeretnék fordítani a táplálékallergiával és táplálékintoleranciával élő gyermekeinknek és felnőtteknek a mindennapokban. Családomban is előfordul a táplálékallergia. A diagnózis felállítása komoly próbatétel az érintettnek és a vele együtt élőknek is. Nekünk sem volt egyszerű, hosszú évek tapasztalatát tudom megosztani az egyesülethez fordulók részére.
Mi azokat szeretnénk megszólítani, akiknek fontos a saját és családjuk egészsége. Magától értetődő természetességgel vágyunk arra, hogy az elfogyasztott étel megfelelő mértékben és probléma mentesen hasznosuljon szervezetünkben. Odafigyelt táplálék megválasztásával, valamelyik összetevő teljes kiiktatásával sok kellemetlen tünet elkerülhető, a már kialakult problémát lehet enyhíteni, megszüntetni. Hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a megválasztott helyes táplálkozás mellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, friss levegőn tartózkodás az immunrendszerünk erősítése érdekében.
Mi nem vagyunk orvosok. Nem helyettesítünk szakorvosi vizsgálatot, ellátást. Nem szolgálunk diagnózis felállításával. Azonban segítséget tudunk adni, hogy probléma esetén hova kell fordulni, milyen vizsgálatok várhatók, milyen szerepet tölt be az állam e betegség típusoknál, milyen állami támogatások vehetők igénybe. Hol találhattok on/offline boltokat, cukrászdákat, éttermeket, ahova az allergiával élő betérők bátran fogyaszthatnak.
Itt lehetőség nyílik arra, hogy tapasztalatot cseréljünk, tájékoztatni tudjuk egymást szóban, írásban."
- Dr. Lukács GabriellaTáplálékallergia

Felnőtteket érintő kedvezmények az SZJA szerint

Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §, adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 49. § (3) bekezdés


Többek között cukorbetegek, a liszt- és laktóz-érzékenyek is jogosultak a súlyos betegek adókedvezményére az szja-törvény alapján. (Részletes betegség felsorolást a 335/2009. (XII.29.) Kormányrendelet tartalmazza.)
Az adókedvezmény érvényesítéséhez szükség van a szakorvos által kiadott igazolásra. Az igazolást be kell mutatni a munkahelyen. A munkahely érvényesíti az adókedvezményt és ezt figyelembe véve állítja ki az M30-as adóigazolást.
Az adókedvezmény összege a minimálbér 5%-a/hónap.

A táplálék (nutritív) allergiában szenvedő, tartósan beteg gyermek után járó kedvezmények

5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet szabályozza a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok körét


Családi pótlék: Emelt összegű családi pótlék igényelhető kérelemre a Magyar Államkincstár Családtámogatási Osztályán.
GYES: A gyermek 10 éves kora betöltéséig a szülőnek GYES jár. Igénylése kérelemre történik a Magyar Államkincstár Családtámogatási Osztályán. https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/ellatasok
Gyermekétkezés: Ingyenes gyermekétkezés jár bölcsődébe, óvodába járás esetén. Iskolás gyermek után 50 % támogatást lehet kérni. Csatolni kell a szakorvosi igazolást és a Magyar Államkincstár határozatát a magasabb összegű családi pótlékról. (A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/B.§)

Kedvezmények a helyi és a helyközi közlekedésben: A budapesti tömegközlekedésben a gyermek 100 % kedvezménnyel utazhat 6 éves kora után is 1 felnőtt kísérővel együtt (a Magyar Államkincstártól kapott eredeti igazolást és az utazási kártyát magunknál kell hordani). Az 1 fő kísérő a kedvező áru kisgyermekes bérletigazolványt válthatja ki.
A vasúti személyszállítás, HÉV, helyköziautóbusz-közlekedés, komp- és révközlekedés esetén 90 % kedvezménnyel utazhat a gyermeknek, és annak 1 fő kísérője (a Magyar Államkincstártól kapott eredeti igazolást és az utazási kártyát magunknál kell hordani).
https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/utazási-kedvezmények

Tájékoztató hasznos weboldalakról, áruházakról és egyéb boltokról

Szeretném, ha megosztaná velünk a lent felsorolt oldalakról, áruházakról tapasztalatát, szívesen várunk más elérhetőségeket is. Rendelés vagy vásárlás esetén, ha elérhetőségben vagy a kiszolgálásban kifogást talál, kérem, jelezze, hogy utána nézhessünk. Az Ön közreműködése segítségével bővül, vagy épp csökken a listán szereplők száma.

Szívesen adunk tanácsot Önnek, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén:
Dr. Lukács Gabriella
  +36 30 588 0006
  allergia@civil16.hu
Facebook

* Áruházak, boltok


DietABC - Táplálékallergiások és diétázók Szaküzlete
1091 Budapest, Üllői út 149. (3-as metró Ecseri úti megálló)
http://dietabc.hu

Nutrishop webáruház - Speciális klinikai tápszerek, alacsony fehérjetartalmú élelmiszerek szakáruháza.
Itt találhatod meg a különleges Loprofin márkanevű tojáspótló port (sz. hely: Egyesült Királyság), vagy a csecsemőknek szánt Pregomin hidrolizált savófehérjéből, halolajból, növényi zsírokból, vitaminokból és ásványi anyagokból összeállított gyógy tápszert.
1134 Budapest, Róbert Károly krt. 82-84.
https://nutricia.hu

Hideg nyalat – egészséges élvezet
Jégkrémek, sütemények. Boltok Budapesten és országszerte, pontos címek a honlapon.
http://hidegnyalat.hu

Kekszneked mintabolt - családi vállalkozás a XVI. kerületben
Termékek: Kekszek, sütemények, pékáruk, cukrok, mézek, lekvárok, gyümölcs italok, szörpök, lisztek, zsiradékok, tejhelyettesítők, ételízesítők, kávék-teák, száraztészták – diétázóknak, sportolóknak, allergiásoknak, cukorbetegeknek.
Sashalmi piac, Sashalmi tér 1.
https://www.facebook.com/kekszneked

BIO-HÁZ Biobolt és Táplálékallergia Üzlet
Termékek táplálék-allergiásoknak, bio-zöldségek és-gyümölcsök, bio-tejtermékek, Ivólevek-zöldséglevek, Táplálék-kiegészítők, paleo-termékek rendkívül széles választéka, bio- tisztítószerek és kozmetikumok
1163 Budapest, Sashalmi sétány 26.

TACA
Táplálékallergiás centrum, gluténmentes pékség, cukrászat, gluténmentes termékek szaküzlete. Továbbá kaphatók tej- és tojásmentes, diabetikus termékek. Loprofin és Milupa termékek széles választéka.
1133 Budapest, Vág u. 9.
https://www.taca.hu

* Weboldalak


Svábhegyi Gyermekgyógyintézet: https://svabhegy.eu
Tudatos Vásárlók lapja: https://tudatosvasarlo.hu
„Vegagyerek”, egy édesanya által indított web oldal: http://www.vegagyerek.hu
Mezei Elmira táplálkozástudományi tanácsadó honlapja "Elmira Paleo Konyhája" címet viseli: http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.com
Minden, amit a gluténérzékenységről szeretnél megtudni, ezen a helyen megtalálható: https://glutenerzekeny.hu
A Nosalty.hu oldalon számos hasznos tanácsot és receptet találsz: https://www.nosalty.hu
Egyéb:
https://izeselet.hu/magazin/tej-es-tojasmentes-haztartasok-alapkeszlete
http://www.tejmenteswebshop.hu